Rok 2022: Nechci flexit, ale opět fajn rok

Chápu, že v době, kdy v ČR je inflace u 20%, kdy český stát vede v propadu životní úrovně, kdy je válka na Ukrajině atd to zní možná blbě …. ale rok 2022 byl opět prima.

Trading

Abych začal tím horším: V tradingu jsme letos vydělali jen 1/2 toho, co loni. I tak je to „nad inflací“ a cca čtyřnásobek aktuální mediánové hrubé mzdy.
Víc jak 100k měsíčně jsem splnil „levou zadní“.
Baví mne dotazy, proč nejsem miliardář … Přiznávám bez mučení, že jsem líný čím dál víc.
Prostě nemám chuť v risky trhu hledat nové obchody a především je pak hlídat. Zejména když mne opravdu netrápí potřeba „vydělat“ …
Používám IB.
Daytrading: Dělám když mám vůli a chuť … a protože už tak nějak „nepotřebuju každou korunu“, dělám daytrading velmi nepravidelně. Viz screeny, co občas dávám na FB:

z FB příspěvku

Podnikání

Projekty, kde si to „hlídám“ já, jedou bez problému.
Tam, kde jsem vložil peníze do cizího projektu, je to horší – potvrdilo se mi, že rozumnější je koncentrovat se na vlastní byznys, a přesah do dalších oblastí je spíš zbytečný. Třetí rok mám například „utopené“ peníze v jednom z projektů, který se mi líbil (a pořád líbí), bohužel člověk který jej měl budovat, zcela selhal.
Nu což, ztráty patří k podnikání, důležité je mít aktivní bilanci, a to máme.

Letos také skončil 5 letý cyklus plateb, které jsem dostával za prodaný podíl ve firmě obchodující s drahými kovy. To období mohu uzavřít se velmi aktivní bilancí, bývalí společníci zaplatili na halíř přesně, co jsem si domluvili. Tak má byznys vypadat: Co si domluvíme, to bude splněno.

Fond

Letos jsem věřil ve spuštění více systematizovaného obchodování, kde bych nemusel obchody už řešit osobně (viz první bod). To se nesplnilo, což mne mrzí kvůli ztracenému roku času, který jsem mohl věnovat tvorbě fondu sám.
Takže fond tvořím se dvěma lidmi, místo s pěti.
Dotahuji strategie, které mám pro obchodování fondu vytipované. A holt ještě nějaký ten pátek vydržím „v chomoutu“ správy fondu. To, co jsem očekával od partnerů, prostě vytvořím s menším počtem lidí, a na vlastní triko.
V roce 2023 dojde k formalizaci fondu, byť bez původně zamýšlených společníků.

To je první krok, další kroky budou na trošku vyšším levelu. Však tu nemusí být jenom Agrofert nebo Pale Fire, ne?

Investice

Tady není co řešit: Rok 2008 jsem prováhal (a taky jsem zdaleka neměl tolik, co mám dnes), nyní výprodeje s chutí využívám – chci dosáhnout efektu sněhové koule dle Buffetta co nejlevněji.
Přikupuji, ekonomický cyklus nabízí fajn ceny, rád kupuju ve slevě.

To je rozdíl oproti tradingu: Trading generuje cash-flow, investování je maraton na xy let se složeným výnosem.

Osobní

V listopadu jsem díky bohu dosáhl 50 let. Takže z hlediska věku jsem v polovině investičního cyklu 🙂
Lenka mi nechala udělat bustu, bronz, doplnil jsem brejlema a „celý já“.

Dům je dostavěn (Lenky zásluha, vybrala firmy pro realizace stavby, bazénu, zahrady atd, já nemusel na nic sáhnout), aktuálně finišuje instalace fotovoltaiky.
Na jaře by firma měla přijet dodělat zahradu (záhony, skleník, ovocné stromy).
Je to takové zázemí, že už prakticky nemusím „vytáhnout paty z domu“.

Energie jsou téma, pro mne spíš zabydlování v novém domě

Cestování: Španělsko jako každý rok, Lurdy jako každý rok, nově Portugalsko, 2x Tenerife a Emiráty. Popravdě se mi už nechce nikam, kde by byl výrazný posun času.

Španělsko, s kolegy. Tolik práce, co člověk udělá na pláži, neudělá leckdo za rok ve fabrice. Vím o čem píšu …


Nový rok: Čím začneme

Rok 2022 byl rokem komodit. Plyn a ropa solidně nadělily, a díky inflaci bude pro komodity opět fajn rok i 2023 – už proto, že „co jde nahorů musí jít dolů“. Takže čekáme s Vaškem Pechem (na fotce výše je uprostřed) solidní volatilitu.
Vaška jsem ukecal, aby v lednu otevřel pro veřejnost bezplatný komoditní kurz – bude to příležitost pro hodně lidí si vylepšit bilanci a vydělat v době krize nějakou tu kačku navíc. Startujeme 9.1., a pro zájemce přidávám link na registraci.

PS: Vzkaz tomu, kdo má moji woodoo panenku ….. kurnik, přestaň ji laskavě vykrmovat 😀 Těch 95 kilo je fakt moc, přestávám se cpát.