Sladké ovoce dekády práce

„Sladký plod práce, který uzrál v plném slunci“. Starej dobrej Terentius 🙂

Od konce: Prodali jsme firmu

Když se člověk chce něco pořádně naučit, musí to dělat.
Prošel jsem si takto řadou oborů a doporučuju to všem – svět podnikání je skvělý, člověk pozná sám sebe a taky spoustu zajímavých lidí.
S některými založí projekty atd atd… a učí se novým věcem.

Stejně tomu bylo s drahými kovy. Zajímalo mne vždy zlato a stříbro. Když jsme s kolegy burzovními obchodníky přemýšleli, kde „otočíme“ další peníze, byly drahé kovy logickou volbou.
Psal se rok 2008 a světem začala hýbat krize jak hrom – a kupodivu krize jsou výborná místa pro start.

Silverum. Zlato, stříbro, mezinárodní byznys. Světové mincovny, transporty kovů, logistika, zabezpečení. Tvorba spořících účtů do drahých kovů, vytvoření prodejní koncepce, kooperace s ostatními velkými hráči. Učení se, nové poznatky, nový svět.

Troška dávných vzpomínek z doby, kdy jsem chodil do České televize 😀 😀 

Jedna dekáda života je za mnou. Silverum. Prodali jsme s partnerkou podíly stávajícím společníkům v roce 2018 – firma je v dobrých rukách.

Sladké ovoce

Výnos z tohoto byznysu je dvojí.
Získali jsme obrovské zkušenosti s drahými kovy. Na burze jako když je najdeš – prakticky „čuchnout“ k reálnému byznysu s těmito komoditami je výborná škola. Velcí hráči, producenti, zajišťovatelé, spekulanti. Rafinérie, mincovny. Vlády a centrální banky. Inflace, korekce trhů, zákony a regulace.
Prostě najednou vidíte pod pokličku.

Druhý podíl jsou $$$. Samozřejmě nemohu uvést částku, která nám prodej podílu kompenzuje 🙂 Plody dekády strávené v drahých kovech jsou sladké. Parádně sladké 😀

Komodity obecně

Skvělé je, že tyto získané zkušenosti se promítají do každého byznysu. Praxe, kterou získáte POUZE budováním reálného byznysu, se obrovsky zhodnotí v každém dalším podnikání.
Jak mnozí vědí z mého FB profilu, dělám prioritně trading: Kromě opcí obchoduju drahé kovy na burze – prozradím, že to je strategie pro trpělivé. Spíše do longu (ano, inflační tlaky budou v dlouhodobém horizontu hnát cenu vždy vzhůru). Zajímavé možnosti dávají mikrokontrakty po 10 oz, kdy můžete nastupovat s více pozicemi.

Praxe, praxe, praxe.
Dnes mne už nežene potřeba vydělat. Mohu si dovolit být trpělivý a jít do obchodů, kde nováček by kousal palec.
Mohu si dovolit počkat si na zisk, vysedět v klidu korekce.
Mohu budovat další projekty, pro zábavu … ne proto, abych měl čím „zaplatit složenky“.

Praxi si dáme od 31.5. zdarma v kurzu, který jsem s vašimi předchůdci startoval letos už loni na podzim. Jsem zvědav, jaké budou letošní výsledky u vás, kdo jdete cestou svobody a volnosti, který dává podnikání.
Paradoxně v krizovém roce se nám dařilo přímo excelentně … proto mají Číňani prý pro slovo „krize“ a „příležitost“ stejný znak.

Učte se praxí. Peníze a výsledky přijdou samy 🙂

Martin