Ukrajina jako zobchodování příležitosti

Ukrajinská krize eskaluje. Krym vypsal referendum, kde se očekává jednoznačný výsledek, tj. „odpoutání“ od Ukrajiny. Rusko v Radě bezpečnosti vetovalo návrh ostatních zemí, aby bylo referendum bez ohledu na výsledek prohlášeno za neplatné.

Vypsané opce úspěšně čelily poklesu trhů až do čtvrtka. Ve čtvrtek SPY otevřel růstem, takže se mi polovina vypsaných opcí vykoupila po pěti dolarech. Tím jsem byl z trhu venku. Po pozitivním open ale začaly chodit zprávy o připravovaných sankcích proti Rusku – tj. komplikace s plynem a ropou – a trh šel ve čtvrtek už jen dolů. Viz graf:

Graf SPY týden 10 -14 březen. Čt: up po otevření, pak pokles (zdroj: finance.yahoo.com) 

Takže v závěru dne jsem zbytek pozic raději odroloval o týden, za 0. V pátek se trh sice bohatě udržel nad mými původními výpisy (184) ale raději klidně spím, že 🙂
Čili i kdybych nedělal nic, opce by v klidu expirovaly. Zrovna tak jsem mohl vykoupit všechny opce na open čtvrtka za směšných 5 dolarů kus.
Výhodou obchodování opcí je právě variabilita toho, co s nimi lze dělat.

Takže jsem v pátek byl v trhu s polovinou pozic odrolovaných z původního strike  184 a vypsal jsem další týdenní opce níže.

Čekám na výsledek krymského referenda (probíhá dne, v neděli 16.3.2014) a na reakci trhů v pondělí.
VIX je u čísla 18, pro srovnání odkaz na graf VIXu po prvních zprávách o UK konfliktu. Přikládám graf VIXu za posledních 6 měsíců, kde jsou vidět high. Únorové high je dopad argentinské krize a nástup JY do funkce šéfky FEDu.

Graf VIX 6 měsíců. (zdroj: marketwatch.com)

Co bude dál?
Jako vždy platí, že nikdy nikdo z nás nevíme, kam půjdou trhy v pondělí. Možná dolů (krize pokračuje), možná vzhůru (krize není vnímána jako riziko). Dávejte pozor na VIX, ten ukazuje, co vnímají trhy jako riziko a co nikoliv. Je třeba zobchodovat příležitosti. A v případě potíží včas rolovat nebo z obchodu vystoupit.

—–
Mohlo by vás zajímat – Manuál zdarma
Mění se trh? Špatné zprávy jsou špatné zprávy
Co obchoduji na burze