Mevěd za bukem nebo korekce?

Medvěd, Zvíře, Sníh, Zimní, Příroda
Medvěd na burze už roky spí,
ale může se kdykoliv probudit 

Máme za sebou polovinu výsledkové sezóny v USA.

Kdo obchodujete „earnings“ víte, že z 500 firem z indexu Standard and Poor (SPX) už ohlásilo výsledky přes 270 firem.

Nejsou špatné, ale přesto pozor na pár faktů, které mohou probudit ze spánku medvěda nebo aspoň poslat trhy do korekce:


1) Nízká cena ropy a těžitelných komodit obecně bude asi znamenat pokles zisků pro velkou část těžebního a energetického sektoru. To se projeví asi v příštím kvartálu, takže velcí budou opatrní při investici do těžařských akcií.
První dopady levných komodit jsme ostatně viděli na akciích CAT (největší výrobce těžební a dopravní techniky – obecně je CAT brán jako barometr těžebního sektoru).
Samozřejmě na letecké firmy to naopak může mít plus dopad….

2) Obecně jsou nyní US akcie i reportované zisky na cenových maximech. Pokud by se potvrdily zhoršené výhledy zisků firem pro budoucí období, mohl by to být důvod pro výprodeje / short velkých hráčů.
Koukal jsem na Bloomberg, odhady EPS (zisku na akcii) jsou v příštích dvou kvartálech spíše nižší. Analytici tedy čekají pokles zisku.

3) Evropa : Riziko dalšího vývoje v Řecku (až po případný exit z eurozóny, s čímž nikdo zatím pochopitelně nemá sebemenší zkušenost), nic moc výkon evropské ekonomiky (ještě že tu máme Maria Draghiho a ECB, že).

4) Čína nedávno pumpovala peníze do ekonomiky a poslední makra nic moc (nedělní PMI 49,8 oproti očekávaným 50,3 – slábnutí). Také klesá čínská spotřeba komodit, což je signálem, že největší fabrika světa nejede zrovna na plný plyn.

Jak víte, křišťálovou kouli nemáme k dispozici.
Proto píšu faktory, které budu brát v potaz při vstupech do pozic – není nutné jet kapitálově na doraz. Když dojde ke korekci, mohou se objevit i lepší příležitosti.

A za druhé: Když by trhy šly razantně dolů, budeme raději včas rolovat anebo zavírat pozice.

Moje oblíbená věta je tu: Absolventi mých konzultací vědí, co tím myslím.
Pro ostatní vysvětlím: Lépe z trhu rychle odejít a přijmout malou ztrátu (zavřít pozici) anebo rychle pozici rolovat dál od trhu za nula-nula-nic, než se modlit, aby se „trh vrátil“.
—-

Berte tyto informace jako „update“ včerejšího článku, kde jsme probrali možnosti vstupu do trhu 🙂
Aktuálně sice evropské trhy rostou (US ještě v klidu spí), ale s možností probuzení medvěda na burze musíme počítat.

_____________________________


Mohlo by vás zajímat: