PF 2015 !

Na konci každého roku většinu z nás provádí jakousi „inventuru“ uplynulého roku. Také plánujeme a dáváme si nová předsevzetí do nového roku.


Jaký byl rok 2014?
Myslím, že patřil k těm velmi, velmi dobrým. Vydělali jsme na burze nemalé peníze, větší korekce se na trhu se vyskytly pouze v lednuv říjnu. Tehdy jsme část zisku odevzdali, nicméně celkově byl rok 2014 velmi úspěšný.
A o tom, je trading – nejde o dílčí drobné ztráty, ale o výslednou sumu za všechny realizované obchody.

Rok 2014 byl pro opční obchody velmi štědrý a klidný. Rally, která začala v březnu roku 2009, přetrvala i v tomto roce. I v letošním roce býci dokázali zvládnout růstový trend, což pro naše opční obchody postačovalo.
Jediné, co nám kromě korekcí nedělalo radost, byla nízká volatilita – čili nízká prémia.

Obchodní systémy na SPY, volatilitu a TNA vydělaly. Velmi dobře se se podařilo zobchodovat americkou výsledkovou sezónu, kdy vypisování opčních stranglů před vyhlášením výsledků patří k velmi zajímavým technikám.

Se zkušenějšími obchodníky jsme letos obchodovali nejen klasický SPY, ale TNA. Velmi mě potěšilo, že velkou část zisků mnohých kolegů tvoří právě zisky z obchodování put opcí strategie na TNA.

V průběhu roku další z vás prošli mojí tradingovou konzultací. S většinou absolventů udržujeme velmi čilé kontakty dodnes. Těší mne, když vidím, jak zdatně obchodujete výpisy opcí, opční spready, strangle atd. 
Ještě víc mne těší, když vidím, že vaše equity křivky jsou velmi vyhlazené, bez velkých záseků. To je předpokladem pro dlouhodobé profitabilní obchodování – rostoucí křivka hodnoty obchodního účtu, bez dramatických poklesů.

S mnohými z vás, kteří čtete pravidelně tento blog, se v příštím roce uvidím na tradingových konzultacích. Tím se dostanete do skupiny těch, kteří přesně vědí, co a jak obchodujeme. Věřím, že i pro vás bude absolvování tradingových konzultace znamenat nastartování nového směru na burze, rozšíření vašich traderských obzorů, a objevení do té doby možná neznámých možností.

Děkuji za všechny emaily a telefonáty, které jsem od vás během roku dostal. Je to pro mne skvělý feedback.
Řada z vás už v minulosti zkoušela na burze obchodovat, více či méně úspěšně. Jedni hledají v tradingu zlepšení k současnému příjmu, další chtějí obchodování na burze mít jako hlavní zdroj příjmu.

Věřte, že dosažení vašich cílů je jen a pouze ve vašich rukách. Každý, kdo překoná toho „nepřítele v hlavě“, nakonec uspěje. Chce to mít realistické očekávání, vůli a hlavně: začít! Nikdo se ještě nenaučil jedit autem tím, že četl o ježdění autem v knihách …   😀

Jestli si tedy dáváte do Nového roku předsevzetí, pak jedno z nejlepších je „Jdu do akce a nevzdám to“.

Každému z vás přeji, abyste se na burze našli to pravé. 
To, co vám sedí, kde vyděláte peníze. 
Přeji nám všem, aby rok 2015 byl na burze minimálně tak dobrý, jakým byl ten letošní.