Zápal a nadšení … a co dál?

Každý to známe: Objevíme novou věc a vzplane oheň. Nadšení, máme nový životní cíl a směr. Prostě „planeme a hoříme pro věc“.

Láska nebo zamilovanost

Když jsem proháněl děvčata (dávno tomu), poprvé jsem pocítil zásadní rozdíl: Zamilovanost k skvělému kukuči a našpuleným rtíkům … a proti tomu skutečná láska, která trvá i přes mráčky na obloze.

Stejně je tomu v podnikání nebo v tradingu: Hodně lidí se zamilovává, ale málokdo prožívá skutečnou lásku.

Kurz podnikání

Dal jsem si loni cíl vytvořit kurz podnikání, kde shrnu moje zkušenosti s budováním byznysu. Ne nějaké bláboly o tom, jak se prodává ebook a podobné ptákoviny. Těch je plný internet, na každém rohu deset „expertů„.

Vytvořil jsem kurz, kde jsem do 10 lekcí shrnul postup, jak si vybudovat libovolný byznys: Od stánku s buřty po továrnu 🙂
Jak otestovat produkt, jak promyslet zdroje (nejen financování, ale třeba zdroje lidské a znalostní), jak si ověřit zájem zákazníků (tady mám i fajn extra kapitolu od jednoho kolegy), jak se přiučit u konkurence …. prostě jak ten byznys vymyslet, otestovat a nastartovat.

Zamilovaní odpadnou

Kurz není levný. Nechci v něm mít lidi, kteří jen „loví příležitost“ – a to peníze spolehlivě vyselektují. Drahý kurz si pořídí jen člověk, který bude pro podnikání hořet…

Vím, že to je skutečný návod k tomu, jak si každý (průměrně zdatný člověk obdařený schopnosti aspoň bazální logiky) může vybudovat svůj vlastní byznys.
Ukazoval jsem příklady ze své vlastní živnostnické a podnikatelské praxe…

Je to nejlepší a nejpraktičtější kurz, jaký jsem vytvořil. Je to kurz, jaký bych já sám chtěl mít na začátku podnikání. Je to neskromné? Dejme tomu 🙂 Ale já jsem na tento kurz pyšný – vytvořil jsem „kuchařku“ pro vybudování podnikání v (prakticky) libovolném oboru.

Ale udělal jsem test: Kurz jsem dal (na pár hodin) za hubičku.
Nabral jsem první testovací skupinu lidí – a už jsem jen sledoval, jak bude vypadat „výdrž“ budoucích podnikatelů. V tom, jak NE/procházeli nové lekce, jasně vidím, kdo to „má v sobě“ a kdo si jen koupil na chvíli naději, že se „něco změní“

Láska bez akce 

Představte si, že máte vytipovanou partnerku snů. Ne že vidíte hezkou holku na baru, kterou chcete sbalit (na jednu noc). Ale že opravdu vidíte partnerku, která má pro vás všechna „nej“, a vy skutečně toužíte být s ní celý život.

Když budete jen kroužit okolo, občas prohodíte pár slov … myslíte, že to dotáhnete až do „prstýnku“? Spíš přijde někdo, kdo vidí stejný poklad – a prostě vám tu dívku snů odvede. Na rozdíl od vás prostě vidí „první cenu“, a tak si ji jde „zasloužit“.

Nerozhoupeš se k akci? Nevydržíš? Nevytrváš? Pak to nebyla láska, ale jen zamilovanost. A tak končí rychleji, než bys řekl švec …

Podnikání je olympiáda

Nesnášel jsem to: Chodit denně do práce, dělat pro jiného, poslouchat příkazy, plnit pokyny. A za to měsíční „otýpka slámy“. A tak pořád dokola, od pondělí do pátku, 5 dnů v týdnu, 8 hodin denně.

Podnikání je olympiáda, kde je tvým cílem ukázat, co je v tobě. Poučit se u těch lepších (silnější konkurence) a porazit ji. Počítá se vítězství, ne kecy a tlachání u piva.

Podnikání je cesta k bohatství. Vyber si sám, zda chceš být bohatý ty, nebo budeš dělat bohatým majitele firmy, kde pracuješ …

Je to olympiáda, kde vítězí ti, kteří skutečně hoří a jedou dopředu. Vítězí ti, kteří dají do byznysu své srdce a sebe celého. Jako do lásky 🙂

Kdo v mém byznysovém kurzu došel do cíle, má bohatství na dosah. Podmínkou je skutečná a trvalá láska k byznysu. Zamilovanost, stejně jako v životě, nestačí.

Ať vám podnikání kvete!

Martin.