Rosteme a přemýšlíme: 1+1=3 / 4.0

Trošku k byznysovému světu 🙂 Někteří tam jsme, jiní tam hledají cestu.

1+1=3

Jsme (až na pár výjimek) vcelku společenští tvorové. Hlavně v byznysu to je celkem zásadní věc. Máme za sebou třetí rok, kdy jsme dali dohromady projekt Finakademie. Postřeh za milion (doslova):       
                           Když budeš svůj byznys plácat sám, budeš prostě sám.
Když se dokážeš spojit se stejně smýšlejícími lidmi, půjde vše snáz. 1+1=3. Poslední dobou musíme přijímat nové spolupracovníky, protože prostě ve stávajícím týmu už nestíháme. Je prima, že se učíme obrovské efektivitě komunikace: 90% věcí řešíme „na dálku“. 
Výsledkem je, že se máte o koho opřít, pracujete projektově, máte jasně rozdělené role. Doba ferdů mravenců je asi minulostí. V našem byznysu každopádně 🙂

4.0

Byl jsem na zajímavé přednášce Pavla Fary k tématu, který mne velmi zajímá už třetím rokem: Změna trhu práce. Svět se vyvíjí, my musíme předvídat. 
Příklad: Dnes je konjunktura, firmy mají problém sehnat zaměstnance. Ovšem za pár let třeba ty samé lidi nebude zapotřebí zaměstnávat – nahradí je stroj. 
Příklad: Pradlena neexistuje, nahradila ji automatická pračka. Jestli dnes bere dělník ve Škodovce za rutinní práci 40kCZK, za pár let bude patrně na dlažbě – firmě se vyplatí investovat do robota, který nechce plat, dělá 24 hodin denně včetně víkendů, nedělá chyby, nechce stravenky atd atd…
4.0 přinese velké změny. Mnoho profesí zanikne, mnoho vznikne. S podivem zaniknou i takové práce, jako je třeba právník či lékař/diagnostik.

Nová doba, nové možnosti

Nová doba přináší ovšem mnoho nových možností, byť třeba pro některé obory prostě práce nebude – a že by se se každý horník stal ajťákem … 🙂 ??
Děláme byznys, přemýšlíme byznysově. Vnímáme trendy a tak bereme změny jako příležitosti k novému rozvoji.

Proč to píšu?

Důvody to má 🙂 Zkuste si promyslet, jestli vás může nahradit robot či umělá inteligence. Nebo levný dělník z Bangladéše. Nebo skvěle anglicky mluvící člověk z Indie. Je překvapivé, kolik zaměstnání časem opravdu skončí – co budete dělat pak?
Samostatné podnikání a byznys má obrovskou výhodu: Nutí vás přemýšlet. Nemůžete čekat že „to je na šéfovi“. Jste sám sobě šéfem. Proto vše promýšlíme, pracujeme stylem 1+1=3. 
V byznysu i v tradingu.

PS: Příštích 14 dnů budeme mít takovou tradiční „byznysovou poradu“ s kolegy 😀  Výhodou podnikání je, že si ji můžete udělat kdekoliv na světě …. no uvidíte sami.
Sledujte můj FB, dozvíte se víc: https://www.facebook.com/martin.kopacek.opce