Jak to „dáme“ v roce 2018

„Kurňa chlape, jak to děláš? Já to drtím tři roky a nic. Na burze kolem nuly, ani firma nejde nahorů. Jak to sakra děláš, že ti letos projekty jedou jak po másle?“ říká mi kámoš na jedné z předvánočních párty (lidově pařbiček).

Tak jsem se nad tím zamyslel a tady mám návod, jak to rozpumpovat v roce 2018!

Boží rok a brána plná zásahů

Letošní rok byl boží. Ten pohyb a tah na bránu, jaký byl letos, jsem ještě nezažil.
Uvolnil jsem si ruce v jiných projektech, abych se mohl věnovat plně portálu finakademie.cz

Burzovní obchodování jede už na „autopilota“ – není třeba nic složitě vymýšlet. Máme tým profíků na komodity, opce, akcie atd. Peníze jsem rozprostřel do víc portfolií. Malé účty si nechávám pro demonstraci obchodů, které poskytujeme také dalším zájemcům (třeba pro EOT).

Nevyšla mi v roce 2017 jediná věc: risky investice do fx projektu. Nevadí, tohle ještě dotáhneme.

Celkově super rok. Firmy jedou na plné obrátky, rosteme jak z vody. Tým se rozšiřuje, nádhera synergie. Otevírají se stále nové možnosti a nabídky, vše se parádně síťuje a propojuje. Prostě to kvete 🙂

Takže, jak to dáme společně v roce 2018?

Přetavení do praxe

Kámoš se přiznal, že stagnuje. Nebo spíš mu firmy jdou dolů. Na burze se patlá sám s dvěma strategiemi a nedává to moc smysl. Tak jsme si popovídali o byznysu a mám pár postřehů. Třeba to využijete

1. Sám samec. Doba sólistů je pryč, kámoš nestíhá držet krok s konkurencí. Než něco aplikuje, je konkurent o pár milionů napřed. Poučení: Tým funguje, samotáři nikoliv.

2. Bez plánu. Jestli nemáte plán, pak nemáte mapu. A když nemáte mapu, jdete místo za cílem jen za obzorem… brrr. Poučení: Naplánujte si měsíc po měsíci, co hodláte zvládnout.

3. Peetschoviny místo byznysu. Slušně se tomu říká prokrastinace. Lezení po FB, plácání si moudra s kdekým k čemukoliv. Jenže vy máte svůj byznys, tak se mu věnujte! Poučení: Kašlete na tlachání na FB, věnujte se byznysu.

4. Kus koláče. Z kolegy vylezlo, že vlastně nemá moc dobrou pozici na trhu. Jednak podniká na velkém trhu (pozor, to není výhoda, zpravidla tu řádí tvrdá konkurence!) a za druhé má cenově zlikvidovanou nabídku. Poučení: Nechoďte se prát na obsazený trh.

5. Proprietární byznys. Jestli nemáte odlišení, obsahové nebo kvalitativní, máte problém. Chce to být něčím výjimečný. Pak obsadíte většinu trhu a konkurenci předběhnete. Poučení: Dělejte to, v čem jste unikátní.

6. Peníze na prvním i posledním místě. Tohle se nebude líbit různým krasoduchům a éterickým bytostem. Byznys děláte pro peníze. Za druhé pro peníze. A za třetí pro peníze. Jestli si myslíte že ne, pak máte našlápnuto k zániku. Pokud vám byznys nebude generovat peníze, nemáte na provoz. Poučení: Uvědomte si, že děláte byznys, ne charitu.

7. Nejchytřejší v místnosti. Staré pravidlo říká, že pokud jste nejchytřejší v místnosti, měli byste rychle použít dveře. V byznysu to platí beze zbytku. Obklopujte se chytrými lidmi, kteří umí svoje řemeslo. Půjdete společně rychleji k cíli tehdy, když se budete mít o co opřít. Poučení: Hlejdete si chytré spolupracovníky.

8. Vše má svůj čas. Jestli si dnes napíšete byznysplán a hned začnete, nečekejte výsledek už o víkendu 🙂 Postupujte podle plánu, hlídejte si cash flow. Poučení: Buďte realističní v očekávání výsledků.

9. Motivační citáty, vision boardy peníze nevydělají. Hodně lidí je nadšených do budoucnosti, obklopují se pozitivními lidmi, lepí si visionboardy, vizualizují si cíle, poslouchají motivační nahrávky. Hele, nic proti – jenže většina lidi u toho ustrne. Poučení: Pro samou motivaci nezapomeňte jít do akce!

Startuj ihned, nečekej na zítřek

Rok 2018 máte před sebou. Těch 9 bodů jsem zjistil za dobu, co podnikám (a to je od devadesátých let). Fungují a vedou k cíli. A mám ještě desátý bod, ale ten si nechám pro sebe – 75% lidí by mi nevěřilo 🙂 Třeba to jednou taky vybalím…

Každopádně:
Využijte rok 2018 naplno. Nastartujte byznys, přebytky protočte na burze. Výsledek za to stojí 🙂

Ať se daří!

Martin