K tématu výpisů z účtů – jak to vypadá, když obchodujete větší kapitál

Každý, kdo se věnuje tradingu jako hlavnímu „řemeslu“, potřebuje víc obchodních účtů.

Obchoduji přes Interactive Brokers, kde mám účtů několik.
Důvodem, proč preferuji IB, jsou komise: 1$ za opci, maximálně jsem měl na nelikvidních podkladech 3,17$. O kvalitách a rozdílech mezi brokery ale napíšu jindy.
Proč potřebujeme několik účtů?
1) Na jednom účtu budete testovat v praxi nové strategie. Jde o živé vyzkoušení, zda strategie v reálu „sedí“ nebo nesedí… Je to „pokusník“, kde půjde o víc rizika – nové strategie, špatně zadané pokyny, nevyplněné příkazy a Stop-lossy atd. Prostě pokusník je průzkum bojem….
Tady je můj „pokusník“.
Všimněte si Záložek: SVXY (strategie na volatilitu), NLY (strategie na finanční akcii), earnings (nemusím snad vysvětlovat), SPY (jasné), Akcie (polo-automat na stock-picking), samozřejmě EOT II (Švéd, záložku vidíte), TNA (ano, to je mechanika co o ní píšu)….. Spready (tady mám část spreadů, co považuju za TOP, respektive si tady zadávám i některé komoditní trady – o tom bude řeč dál v článku. EDIT: Pozor, tady spready jen SLEDUJU ,aby nevznikla mýlka…)
Tenhle pokusník funguje takto: 
Risk management se přizpůsobuje STRATEGIÍM, nikoliv celému účtu. 
Vysvětlím: Mám tu malé porce strategií, které pracují s rizikem 200$, ale také 1500$. Jsem připraven, kdyby se nedařilo, účet dofundovat. 
Počítám s riziky co jsem popsal: kolaps strategie, kolaps trhu, maximální ztráty z tradu, neaktivní SL atd atd…
2) Na dalším účtu budete živě testovat strategie v situaci, kdy by se vám pozice „rušily“. Příklad: Do jedné opční strategie potřebujete být v konkrétní opci a strike long, ale do druhé potřebujete totéž short. Mišmaš. Řeším tedy tak, že jedny strategie obchoduju na jednom a druhé na dalším účtu.
Tady je druhý účet, který používám pro tyto příležitosti:
Vidíte, že jsou zde jiné záložky atd. Pro vás zde transparentně ukazuji obchody Švéda z EOT I. včetně pozic na kapitál 10.000$
3) Tématické účty. Tady začínají pořádné peníze. To už jsou velké účty, kde máte velké pozice v obchodech, které jedete „naostro“ a které vás živí. U mne mechanické strategie na opce (strangle na SPY, IWM, TNA , naked putky, put spready atd.) které znáte z mého kurzu. Vždy jde o jednoduché strategie.
4) Portfolia: Účty, kde obchodujete to, co vám doplňuje portfolio. U mne Komodity (Václav Pech), Spready (Elena Lindišová), automaty (Zdenda Zaňka – tady mám část u IB/akciové automaty a část u forexových brokerů ICM, Pepperstone apod – podle toho, kde mám vhodný swap). Akcie nepočítám do tradingu, to je investice (výjimkou je stock picking polo-automat od Zdendy..)
No vrátím se k pokusníkovi 1 .
Jak jsem psal, Risk management se přizpůsobuje STRATEGIÍM, nikoliv celému účtu. Tak se nelekněte toho zhodnocení! 
1) V prosinci 2015 jsem si poslal zisk z pokusníka pryč, protože na pokusníkovi nepotřebuju zbytečně velký kapitál. Jenže v průběhu roku jsem musel přidat 10.000, abych mohl začít testovat další strategie (Švéd II transparentně s velikostí pozic pro stanovenou alokaci, SVXY a pár tipů od Vaška Pecha na komodity/tam to chtělo margin a cash na případné ztráty). Čili to berte, že jsem na tomto malém pokusném účtu měl 5.000$ z roku 2015 a během roku jsem si přidal + 10.000 „na pokusy“ s dalšími strategiemi (EOT II, komodity). Celkový výsledek vidíte zde.
Na pokusníkovi jsem ukazoval i mechanickou strategii na TNA. Šlo mi o to, ukázat vstupy a výstupy, s malými pozicemi a bez moneymanagementu. Proč bez moneymanagementu? Abyste viděli, obyčejným sledováním vstupů a výstupů, že mechanická strategie funguje. Malé pozice. Velké jedu na účtech 3 a 4, viz výše – a tam jsem si na této strategii (s použitím moneymanagementu, který vylepšil značně skóre) vydělal na prima Ježíška.
K ukazování účtů atd: 
1) Mám na to s kolegy názor, že výše příjmů je věc každého. Kdo jste někdy měl firmu, víte co je to za srandu s finančním úřadem. Mám i firmy v zahraničí, asi tušíte proč… Ano, v CZ je to Absurdistán. Výpisy z účtu 3 a 4 fakt ukazovat nehodlám, zejména ne ty zahraniční. Sorry, to fakt ne.
2) Žijeme v Čechách. Bohužel, málokdo napíše „hele, to má logiku, díky“. Většina lidí spíš bude závidět anebo polemizovat. I tady u toho screenu může zase začít polemika, že je to photoshop, že to není můj účet a kdesi cosi. Raději se soustřeďte na fungování předvedených strategií… a to je přece to, co burzovního obchodníka zajímá. Zkuste si na svém vlastním účtu, jak co funguje. To je to důležité.
3) Pomůže vám v tradingu, že jsem vydělal na malém účtu cca 10.000$? Když tady mám risk přizpůsoben použitým strategiím, co jedu / ukazuju? Každý risk na každou strategii je jiný! Nebo někomu pomůže, že na účtu typu 3 a 4 jedu na relativně malé % protože zde mám opatrný risk management (a větší kapitál)? Že u komodit a spreadů jdou do naprosto jiných PT a SL než u opcí? Že automatů mám nastaven risk management + xy alertů na případ že vysadí VPSka? Atd atd. 
Tenhle blog píšu hlavně pro lidi, kteří s tradingem začínají (někteří třeba po x-té 🙂  )
Anebo obchodují s pár kontrakty a s malým kapitálem. 
Pro ně sem dávám tipy na strategie a na služby. 
Ono totiž nikde není psáno, že opce jsou to nejlepší, co lze obchodovat… 
Když padne volatilita, nevypíšete rozumně kreditní spread. Kdy budou trhy lítat a bude armageddon, třeba si nezaobchodujete půl roku nebo rok, to si uvědomte!
O tom je portfolio, které řešíme s kolegy z týmu Finakademie.cz 
Takže tolik k tématu účtů. Kolik máte peněz a kolik vyděláte, to je vaše věc. Pro tradery je zajímavé pouze to, zda strategie funguje nebo ne. Zda funguje vám, na vašem vlastním účtu. 
Protože to je to jediné, co se pak v reálu projeví na vaší vlastní peněžence.
Ať se daří!
Martin
PS:  Jak obchoduji opce? Velmi jednoduše :)  Manuál zdarma si stáhněte zde:



Martin Kopáček manuál zdarma



Chcete umět naše postupy, chcete znát kompletní know-how? 
Vstupte našeho Online kurzu a budete to umět také: