Butterfly a dividenda, Yahoo zisk, TNA rolo naked put a vyřazení ITM+spread

Tak máme za sebou další expirační pátek pro opce.
Ve středu a ve čtvrtek americký FED potvrdil, že zůstane u nízkých úrokových sazeb. Trhy to povzbudilo. 
I páteční ráno, kdy referendum ve Skotsku dopadlo pozitivně, pomohlo trhům úvodním růstu. Později se v pátek ale vybíraly zisky – Dow Jones zavřel lehce nad nulou, ale indexy Standard and Poor a Nasdaq zamířily na jih.

Jestli tedy předchozí 2 týdny byly poklidné, pak tento týden byl podstatně zajímavější.
Jak se vyvíjely podklady SPY, TNA, Yahoo?



V podkladu SPY jsem uzavřel opční strategie Butterfly.
Původně šlo opční strategie Iron Condor na SPY, call opce se dostala velmi rychle ITM. 
Proto jsem 2× roloval put stranu směrem vzhůru, abych nasbíral další prémium. Tak se z původního Iron Condor na SPY stala opční strategie Butterfly.
Díky tomu, že jsem nasbíral další prémium, se poměr rizika a ztráty zcela obrátil, případný zisk by tedy byl větší než případná ztráta.
V den expirace opcí, čili tento pátek, byla call opce stále hluboce i ITM. Nějak jsem zapomněl, že SPY má také dividendy, a uzavření se nechal až na poslední den, na pátek.
To byla ovšem poměrně drahá chyba. ITM call opci někdo ve čtvrtek uplatnil – takže jsem v pátek zjistil, že jsem short SPY, a zároveň jsem někomu formou dividend přispěl do prasátka …
Takže bacha na exercise 🙂

Takže jsem musel uplatnit svoji ochrannou call opci.
Přiznám se, že jsem dávno jsem již zapomněl, jak se to vlastně dělá.
Ještěže byl na telefonu kolega, kterého jsem se mohl zeptat.


I tak může vypadat život opčního tradera, po XY letech – v praxi jsem naposled uplatňoval opci před tuším 4 roky a už jsem dávno zapomněl, kde má platforma IB tlačítko pro exercise skryté.


Jaký je závěr a poučení? 
Strategie Iron Condor je možné v případě, že je call nebo put otce ITM, převést do opční strategii Butterfly. Tím dojde k nasbírání dalšího premiéra, čímž se zlepší poměr risku a zisku.
Zejména v případě, že je i ITM call opce, je to asi při dnešní nízké volatilitě jediné možné řešení. Rolování ITM call opce směrem vzhůru totiž při malém prémiu dnes není reálné. Nebo řečeno, jinak: když už je křídlo Iron Condor zcela prostřeleno, udělejte z Iron Condor strategii Butterfly, díky nasbíranému premiéru alespoň snížíte ztrátu.
Tedy pokud nezapomenete, že podklad má divi, že 😀


Další podklad: YHOO
Yahoo prošlo zajímavým vývojem. Moje opční strategie strangle se od otevření nevyvíjela dobře. Cena podkladu rostla, čímž rostla cena call opce.
Součet cen call opce a put opce byl rychle takový, že bych podle striktních pravidel měl uzavírat strategii se ztrátou. 
Jak jsem již dříve uvedl, chtěl jsem místo toho rolovat callku vzhůru,protože premiér na call opcích byly velmi dobré.
Ale nic neroste do nebe, a chvála bohu to platilo i o Yahoo. Páteční výprodej srazil cenu call opce, takže se celá opční strategie strangle uzavřela na plánovaném profit targetu.
Na uvolněný margin jsem vypsal put opce na Yahoo. Prémium bylo díky volatilitě slušné.


Jak se dařilo v TNA?
Klasické výpisy opcí se opět automaticky přerolovaly, díky pohybům ve čtvrtek (FED – trhy up)  v pátek (v závěru trhy down) na všech zvolených strike úrovních.

ITM put ale rolování neumožnily. Market maker zde jednoznačně hospodaří, protože rolování opcí ITM není v podkladu TNA se solidním prémiem možné. Rozdíl mezi BID a ASK byl krutý.
Proto jsem rolování opcí ITM v TNA z portfolia vyřadil – díky dříve nasbíranému prémium s pidiztrátou.
Také rolování opčních put spreadů v tomto podkladu není dobré,protože ochranná put opce je v následujícím měsíci poměrně drahá. Proto se na stejném strike put spread nedaří rolovat kreditně. Proto jsem také ITM put spread nad TNA z portfolia vyřadil – zde díky nasbíranému prémiu i s mírným ziskem 🙂


Zabývám se teď otázkou, jak zajistit naked put opce TNA proti velkému poklesu. 
K zajištění jsem nakoupil debetní put spready v TNA, a debetní call spready v podkladu VXX. Také mám long podklad TZA (podklad inverzní k TNA) krytý nakoupenou put opcí. Čili long TZA + protective put.
K tomu mám long debetní call opci v TZA blízko ATM strike.

Někteří absolventi se mne ptali, jestli otevírám nový strangle/IC na SPY. Nikoliv, volatilita je tak bídná, že prémia nesplňují podmínky moneymanagementu (číslo 72, modří už jistě vědí) a výpisy by byly zejména na call staně příliš blízko. Ostatně ani put výpisy by nebyly v potřebné vzdálenosti. Takže SPY IC nic 🙂


Ať se daří



PS: Samozřejmě vás všechny zvu na další setkání – Klenoty a hodiny 2014 – kde budeme mít opět přednášky k našim tématům. O přestávkách se najde dost času na debatu, jako tomu bylo tento pátek na Investorovi.
Už se mi lidé hlásí na osobní debaty, ale bez obav, místa a času bude dost. 
Jen prosím počítejte s tím, že si budu zejména v pátek chtít ohlídat pozice na burze, takže odpoledne se budu primárně věnovat vlastním pozicím. Jinak řečeno, mezi 16-18 nemusím být k dispozici. Díky za pochopení.



Mohlo by vás zajímat – Manuál zdarma
Co obchoduji na burze