Jste tavič, nebo bavič?

17.09.2013 16:40

  
Jste bavič, nebo tavič? Debatujete a diskutujete, bavíte se o tématu – nebo získáte znalosti a přetavíte je do reálných výsledků? Tuto otázku položil svým posluchačům člověk, který vyvíjí obchodní systémy.

  Je to velmi trefné. Jsou dva druhy lidí: Jedni se o tématu diskutují, přežvykují informace. Prostě se „o tom jen baví“. To jsou baviči. Na druhé straně jsou taviči, kteří cílevědomě získají potřebné dovednosti a „přetaví“ je do praktické činnosti, která má výsledky.

  Tisíce lidí do nekonečna diskutují na fórech o ne/výhodnosti druhého, třetího či kolikátého pilíře. Debatují o ne/výhodnosti předčasného důchodu, stavebního spoření atd. Pak navštíví pár kurzů, testují, a skončí opět u nekonečných diskuzí na fórech. Zkrátka baviči se baví, voda teče. Z nekonečných debat, stovek hodin prodebatovaného času ani peněz utracených na seminářích v tomto případě nebude nikdy žádný zisk.


  Na druhé straně je menšina. Taviči. Taviči pochopili, že brblat nebo do nekonečna diskutovat je neplodné ubíjení času. Najdou si informace, získají zkušenosti a realizují vlastní způsob zabezpečení.

  Denně mi chodí dotazy, co si myslím o důchodové reformě, stavebním spoření, penzijních fondech.
  
Odpovím stručně: je k ničemu. Na slušné důchody to nestačí a nebude stačit. Každý se musí postarat sám, státní (nebo polostátní) systémy nikoho ve stáří nezabezpečí. Pilířů může být kolik chce, ale fungovat bude jen jediný – vlastní aktivita, založená na vlastních znalostech a vlastním přístupu. Chcete-li, tavičský přístup k věci.