Zbývá mi 1 den, 21 hodin, 15 minut a 6 sekund

29.06.2013 20:55

… a pak mne čeká sice ne peklo a věčné zatracení, ale bídná chudoba ve stáří. Tak mi to aspoň každý den prezentuje stránka Komerční banky, kde virtuální hodiny odměřují čas do uzavření vstupu do druhého pilíře. Nu, nevstoupím do těchto bran ráje. Myslím, že bych prodělal kalhoty.
Druhý pilíř je nesmysl. Proč?

Důvod první: Hra se silnějším protihráčem.
Stát může kdykoliv změnit pravidla. A jak víme, dělá to často a rád. Zvýšení DPH v tuzemsku, změny podmínek ve stavebním spoření, změny ve výši příspěvku u důchodového pojištění. Stačí? Ne? Tak si dáme příklady. Když se jakákoliv vláda rozhodne, že si naspořené peníze shrne zpět do průběžného systému, stane se tak. Když si jakákoliv vláda usmyslí, že na výplatu bude nárok až po dovršení 100 let věku, stane se tak. Když si jakákoliv vláda usmyslí, že omezí výplaty na určitou částku, stane se tak. Stačí? Snad už ano.

Důvod druhý: Bídné výnosy zaručeny.

Čekáte, že se správy aktiv ve fondech zmocní géniové a budou generovat víc, něž 3-4% za rok? No tak hodně štěstí. Stačí se podívat na běžné bankovní fondy, které navíc nejsou svázány regulacemi ála druhý pilíř, a vidíme smutnou realitu. Výnosy jsou bídné, často záporné. Géniové fondy druhého pilíři spravovat nebudou. Výnos bude ubohý.

Pokračování článku najdete zde