Fundamenty: Jak to do sebe zapadá?

Velmi častým dotazem je, kde sleduji fundamenty a jak je vyhodnocuji. Není na tom nic těžkého, chce to jen cvik a trpělivost. Pak je přehled o dění na trhu otázkou pár minut denně (většinou je trh ovládán dlouhodobějšími fundamenty) anebo pár desítek minut (když se trh rozjede bez vlivu „typických“ fundamentů).

Obchodování na burze bez schopnosti najít a vyhodnotit fundamenty přirovnávám k jízdě v autě bez znalosti předpisů. Můžete sice skvěle řadit, skvěle parkovat, skvěle zvládat rozjezdy i plynulost jízdy – a přece skončíte v první křižovatce, protože nechápete značky, semafor nebo pravidlo pravé ruky.

Na burze je to stejné. Můžete skvěle nakoukat grafy, výborně umět sledovat formace atd. Ale když nezvládnete fundamenty, budete to mít zbytečně těžké a riskantní – zejména začátečníci.

Staří matadoři, kteří zažili na burze roky 2008 a nebo 2010-2011 vědí, o čem píšu. Kdo nesledoval vystoupení politiků, ten místo výdělků ztrácel.

Absolventi konzultací vědí, že výkladu fundamentů věnuji velkou část konzultace. Má to svoje důvody – začátečník, který se na trhu teprve rozkoukává, musí být nasměrován správným směrem. Jinak se utopí v tlachání analytiků, v mlácení prázdné slámy na diskuzních fórech, v očekávání armageddonu notorických medvědů atd.

Protože se mi sešlo hodně dotazů k lednovému poklesu, napsal jsem článek pro silverum.cz. kde ukazuji, jak lze skloubit aktuální informace a vyvodit závěry.

V tomto případě je pěkně vidět, jak souvisí jednání OPEC, cena ropy, politika Maria Draghiho a ECB, očekávání úrokových sazeb FED s vývojem cen komodit jako je zlato a stříbro. Připomínám, že na správném vyhodnocení závisí naše nákupy a dovozy stříbra a zlata do EU, čili nejde o teoretizování.

Schválně jsem článek psal předtím, než byl FOMC, aby bylo vidět, že není třeba křišťálová koule:

Zlato a stříbro: Ropa, ECB, FED a Řecko

ČTVRTEK 08. LEDEN 2015 | RSS Feed
Autor: Martin Kopáček

Když cena ropy klesá, bývá to zpravidla pro globální ekonomiku pozitivní informace. Klesající ropa zlevňuje palivo (rostou letecké a dopravní společnosti), levnější jsou vstupní suroviny pro chemický průmysl atd. Ovšem jak se říká, čeho je moc, toho je příliš. 
Když cena ropy spadla k pětiletým minimům, nedokázaly se producentské velmoci sdružené v OPEC dohodnout na omezení těžebních kvót. Cena ropy reagovala propadem pod 50 USD za barel. Motoristé se těší na nízkou cenu nafty a benzínu – investoři ale zpozorněli.
 pokračování článku zde



_____________________________


Mohlo by vás zajímat: