Jak je to se stop-lossem? Jak je to s literaturou

Jsem na cestách, tento článek by se měl zveřejnit automaticky v neděli 20.7.
Tak jej snad vidíte a čtete 🙂

Při debatách s absolventy mých konzultací a s novými zájemci jsem narazil na několik dotazů, které se neustále opakují.
Využívám svých odpovědí a odpovědí kolegy Jirky Jánského, který mi vede diář, sjednává termíny konzultací se zájemci a také zodpovídá řadu dotazů místo mne.

Jak je to se Stop-lossem?
Pamatujte, že SL vám bude fungovat jen v době, kdy je burza otevřená. Před nočním gapem vás neochrání, protože se neaktivuje.

Proč neděláte skupinové kurzy?
Nemám je rád. Na hromadném kurzu budete jedním z řady, bez možnosti ptát se. Lektor se nemůže dostat do vašeho stylu myšlení, když jste jedním z řady. Pro začátečníky je to podle mne špatně – vyslechnete přednášku. Nic víc.
Já se rád naladím na studentův styl myšlení a pořádně ho vedu správnou cestou. Každý je jiný, a tomu se potřebuji přizpůsobit při výkladu.

Lze se naučit obchodovat z knih a z internetu?
Ano, to lze. Ale znám jen pár lidí, kteří to dokázali. Není snadné oddělit kvalitní informace od balastu. Když chcete řídit auto, taky se to učíte sledováním videí a četbou knih? Nebo se stal někdo chirurgem tím, že četl knihy a koukal na videa?

Jaká je vhodná literatura?
Problém je, že literatura dost zastarává. Knihy českých autorů jsou psané v letech 2008-2011. Čili za vysoké volatility. Data v těchto knihách, predevším výše prémií, dnes nejsou reálné.
Ze zahraniční literatury bych doporučil Joe Rosse. Ale pozor, jde o strategie pro velké účty.

Jaký systém je lepší? IC, strangle, naked put?
Jak na který podklad a jak v které době. SPY měl donedávna slušná prémia. Nyní je to bída. IC na SPY poslední dva roky nevychází na call straně. RUT a SPX jsou na tom podobně. Systémy nelze obchodovat tupě mechanicky, je nutné chápat situaci na trhu a podle toho se rozhodovat o ne/vstupu do obchodu.

O čem je obchodování opcí?
Pouze nováčci zkoušejí předvídat budoucnost 🙂

Neodhadujeme budoucnost, nemáme křišťálovou kouli.
Pracujeme se pravděpodobností. 
Opce jsou o pravděpodobnosti a o možných reakcích na situace, kde jde obchod proti nám.
Nikdy se stejná situace neopakuje beze zbytku, takže se budete muset oprostit od myšlení, že „takhle to bylo posledních 10 let“. 
Trhy se vyvíjejí, mění. To, co fungovalo včera, nemusí fungovat zítra.
Vaším úkolem je pochopit včas změny trhu a tomu adekvátně přizpůsobit obchodní strategie.
O tom je trading, ne o nalezení „svatého grálu“, který bude fungovat pořád, bez rizika a bez ztrát.

Mám ITM opci v zisku, když ji neuplatním, uplatní ji broker?
Měl by ji uplatnit. Ale nespoléhejte na to. Raději před close opci uplatněte/prodejte a realizujte zisk. Nebo spoléhejte na to, že to pro vás broker vyřídí automaticky – ale já vás varoval 🙂

Na konzultaci nemám ve všední den čas, mohl bych pouze o víkendu.
O víkendu nejede burza. Školit o víkendu o tom, jak obchodovat na burze, proto považuji za dost úsměvné – respektive to vypovídá dost o kvalitách organizátorů 😀 takové akce.
Kyiosaki měl na „nedostatek času“ hezkou odpověď: „Když si neumíte udělat čas na své peníze, pak nebudete mít nikdy čas na sebe.“ 

Co dodat. Když jsem začínal, jezdil jsem na různé akce a kurzy zkrátka tak, že jsem bral v zaměstnání dovolenou. Teď už si chválabohu nemusím o žádnou dovolenou nikde říkat.

Proč zdůrazňujete, že systém je minimum úspěchu? Proč tolik stavíte na fundamentech?

Trhy se prostě mění – a to je dost zásadní věc, kterou si začátečníci neuvědomují. Nejde o to, najít svatý grál, ale jde o to pochopit co a proč se na trhu děje. Naučit se vnímat fundamenty a to, jak na trh ne/působí.
Z toho pak plyne to, co oddělí 20% přeživších od hromady burzovních mrtvol – kdy do trhu vstupovat a kdy se naopak držet stranou.
Rok 2008 znamenal burzovní smrt mnoha daleko chytřejších lidí, než jsem já. Naučil jsem se ale sledovat volatilitu, držet se u zdi a vnímat dění raději dříve než později.
Technická analýza v roce 2008 a 2009 zabila mnoho nadějných strategií.
Od té doby chci vědět, co a proč právě hýbe trhy, abych včas vnímal rizika a raději rychle shrábl peníze ze stolu, než abych o ně později přišel.